Bebeğinizin ilk banyosu bebekle yaşadığınız ilk heyecanlardan biridir. Ebeveynlerin bebek bakımı ile ilgili özgüvenini ve becerisini göstermesi açısından da farklı bir deneyimdir. Çoğu zaman anneanne ya da babaannelere bıraktığımız bebek banyosu aslında temel kuralları bilindiğinde hiçte zor değil. Başlangıçta bu süreç zor görünse de, pek çok ebeveyn işlemi öğrenip alıştıktan sonra bebekleriyle banyoda keyifli vakit geçiriyorlar.
Bebekler suyu sever. Anne karnında geçirdikleri 9 ay boyunca içinde bulundukları amniyon sıvısı onların alışık oldukları bir ortamdır. Doğumdan sonra uygun çevre koşulları ve bakım malzemeleri sağlandığında yıkanmaktan hoşlanmayacak bebek yoktur. Neşeyle geçirilen banyo zamanı sadece bebeğe değil anne babaya da keyif verir.
“Suyun sıcaklığı ve odanın ısısı uygun mu?”, “Nasıl bir şampuan seçmeliyim?”, “Kaç dakika yıkamam yeterlidir?” “Ne kadar sıklıkla yıkamam gerekli?” gibi sorulara yanıt arayan anne ve baba, banyo anında bebeğine gerektiği gibi rahat davranamıyor. Bu da keyifli geçmesi gereken banyo saatini stresli hale getiriyor.
Oysa bazı küçük püf noktalarıyla banyo saatini şölene dönüştürmeniz mümkün.
Yenidoğan ilk ne zaman yıkanır?
Bebeğinizin vücuduna doğum sırasında kan bulaşmamışsa, doğumun ardından en erken 24 saat sonra yıkanması iyi olur. Çünkü bebek doğduğu sırada hastalık yapan mikroorganizmaların bulunmadığı bir ortamdan çıkıp gelir, bu yüzden cildinde koruyucu bakteri florası (Ph) yoktur. Bu floranın oluşması ise 24 saati bulur. Doğum sonrasında bebeğin hemen yıkanması bu floranın oluşumunu geciktirdiği için enfeksiyonların oluşma riskini arttırabilir. Bebeğin doğum sırasında bulaşan kanla kalması ise mikrop ürettiği için tercih edilmez. Böyle bir durumda da sabun ve şampuan kullanılmadan akan suyun altında yıkanır.
Bu sebeple doğduktan 2-3 sonra bebeğin yıkanmasında hiçbir sakınca yoktur.
Suyun sıcaklığı ve oda ısısı nasıl olmalı?
Bebeğinizin yıkama suyunun sıcaklığı 36-38 derece olmalıdır. Suyun kaç derece olduğunu ölçmek için bebek banyo termometresi kullanabilirsiniz. Termometre yoksa dirseğinizi ve ya bileğinizi suya batırıp sıcaklığın düşük mü yüksek mi olduğunu test edebilirsiniz. Ama tabi ki önerimiz termometre kullanmanız.
Bebeğinizin banyo yaptığı odanın sıcaklığı ise 22-24 derece olması yeterlidir.
Bebek banyosunun süresi ne kadar olmalı?
5-6 dakika yeterli. 6 aylık bebek banyosunda bu süre uzayabilir; sevimli bıdıkların çoğu banyoda köpükle, suyla ve oyuncaklarla oynamaya bayılıyorlar.
Nasıl bir bebek şampuan tercih edilmelidir?
Yeni doğan bebeklerin gözyaşı salgıları yeterince gelişmemiş olduğundan göz yakmayan formüllü şampuan kullanmak gerekiyor. Bebeğinizin banyo sırasında üşümemesi için saç ve vücut şampuanı bir arada olan ürünleri seçmeniz de sizin için faydalı olacaktır.
Bebeği açken mi tokken mi yıkamalı?
Bebeğinizi besledikten 1-2 saat sonra yıkasanız daha iyi olur. Yani bebek ne aç ne de çok tok olmalı. Açken yıkarsanız huzursuzlanabilir, tokken de kusabilir. Bu sebeple besledikten yaklaşık 1-2 saat sonra yıkamanız banyonuzun keyifli geçmesini sağlayacaktır.
Bebek banyosu için gerekli malzeme listesi
- Bebek küveti ve içine takılacak bir hamak/file
- İsterseniz, suyun ısısını ölçmeye yarayan bir termometre
- Su dökmek için kullanacağınız bir tas ya da kap
- Bebek süngeri, yumuşak bir bez ya da doğal deniz süngeri
- Bebekler için uygun şampuan ve vücut sabunu
- Bebeğin kurulanma havlusu
- Bebek yağı veya losyonu
- Bebek bezi
- Giysiler
- Yumuşak kıllı bebek saç fırçası ya da tarak
Nasıl Yıkamalı?
- Küveti evin içinde esintinin olmadığı ve rahat hareket edebileceğiniz genişlikte bir yere yerleştirin. Banyo yaptırmak için kullanacağınız gerekli tüm malzemeleri, havlusunu, bezini ve kıyafetlerini bir arada yanınızdan bulundurun. Banyo yaptırdığınız ortamın ısısının yeteri kadar ılık olduğundan emin olun.
- Küvetini yaklaşık 5-7 cm derinliğinde su ile doldurun. Suyun ısısı sıcak olmamalı, bileğinizle ısısını ölçebilirsiniz.
- Küvetin içine mutlaka bir havlu ya da küvet filesi koyarak bebeğinizin sert zeminle temas etmesini engelleyin.
- Bebeğinizi soyup banyo yaptırmak üzere hazırlayın. (Ufak bir tüyo: Eğer bebeğiniz her banyo zamanı ağlıyorsa, ilk önceleri bezini üstünde bırakın. Bu ona suyun içinde güven sağlayacaktır)
- Tek elinizle boynunu ve başını, diğer elinizle poposunu ve sırtını destekleyerek önce ayakları değecek şekilde küvetine (bazı bebek küvetlerinde bebeğin rahat etmesi için destekler mevcuttur. Yoksa küvet içine takılan hamaklar satılmaktadır) koyun. Üzerine bir kapla banyo suyunu yavaşça dökerek üşümeden suya alışmasını sağlayın.
- Çok az miktarda bebek şampuanı veya benzeri bir sabun kullanabilirsiniz. Cildini kurutmaması için miktarı çok olmamalı. Elinizle ya da bebek süngeriyle (deniz süngeri hem doğal hem de tahriş etmeyecek olduğundan tavsiye edilir) yukarıdan başlayarak aşağıya doğru, önden başlayarak sonra arkasını sabunlayın. İyice duruladığınız süngerle de yüzünü hafifçe silin. Saçlarını da nazikçe şampuanlayın.
- Saçlarını durularken yüzüne ve gözlerine su gelmemesine dikkat edin. Vücudunu durulamak için; yüzüstü duracak şekilde, hem yüzüne destek verip hem de gövdesinden kavrayarak kolunuza yatırın. Diğer elinizle su dökün. Ardından dikkatlice küvetten alın; alırken tek elinizle boynunu ve başını destekleyip diğer elinizle sırtından destekleyerek tutmalısınız. Bebek kaygan olabileceğinden parmaklarınızı iyice kenetleyin. Eğer mümkünse yanınızda bir yetişkin de size kuru havluya sarmada yardımcı olsun.
- Kurulamak için mutlaka 2 havlu bulundurun. İlk havlu ile bebeğin vücudunu kuruladıktan sonra bebeğinizi giydirene kadar ikinci havlu ile sarılı tutun. Çünkü vücudundaki suyu emen ıslak havlu bebeğinizin üşümesine ve hızla ısı kaybetmesine neden olur.
- Bebeğinizi havluya sarın ve giydireceğiniz yere alıp, iyice kurulayın. Saçlarını tarayıp kurutun. Doğumdan beri cildi özellikle halen kuruysa banyodan sonra az miktarda bebek losyonu ya da bebek yağını masaj yaparak sürün.
- Ardından bezini takın, giydirin ve mis kokulu kafasına bir öpücük verin.
Banyo korkusu
Birçok bebek banyodan korkar ve yıkanırken ağlar. Bebeğiniz banyoya gireceğini anladığında ya da küveti gördüğü anda banyo yapmak istemiyor ve ağlıyorsa bu işi onun seveceği bir oyun haline getirmek elindeniz. Oyuncakları, sevdiği şarkılar ve tatlı oyunlar ile bebeğinizi tavlayabilirsiniz.
Ayrıca senin endişeli veya stresli olman da bebeğinde banyo korkusu yaratır. “Annem de stresli olduğuna göre demek ki bu banyo denen şey, kötü bir şey.” diye algılar, ağlar ve banyodan korkar. Sakin olun ve bu tatlı anların keyfini sürün.